Choose language

Verkkokaupan maksutavat vertailussa

Yksi menestyvän verkkokaupan tärkeimmistä kulmakivistä on toimivat maksutavat. Selvitimme, mitä maksutapoja suomalaiset kuluttajat suosivat juuri nyt.
Visma Pay on huoleton kumppani

Mitä verkkokaupan maksutapoja suomalaiset kuluttajat suosivat vuonna 2023?

Vertailimme Visma Payn kautta maksaneiden verkkokaupan asiakkaiden käyttämiä maksutapoja vuonna 2023 ja kokosimme yhteen mielenkiintoisimmat löydökset.

1. Verkkopankit

Verkkopankki oli suomalaisten suosituin tapa maksaa ostoksensa netissä vuonna 2023: 47 % Visma Payn kautta maksaneista kuluttajista valitsi maksutavakseen juuri verkkopankin. Pankkimaksujen suosiminen on suomalaisten kuluttajien erityispiirre: esimerkiksi pohjoismaiset naapurimme maksavat verkko-ostoksensa todennäköisemmin maksukortilla. 

Verkkopankkimaksujen suosio on laskenut tasaisesti vuosi vuodelta, sillä vielä vuonna 2018 verkkopankin valitsi maksutavakseen yli 75 % asiakkaista. Vuonna 2020 verkkopankeilla maksettiin yli 64 % kaikista Visma Payn maksutapahtumista.

Verkkopankin kautta maksettaessa asiakas ohjataan verkkokaupasta hänen oman pankkinsa verkkopalveluun maksun suoritusta varten. Verkkopankin kautta maksaminen on helppoa ja usein täysin kulutonta, joka osaltaan selittää maksutavan suosiota.

Mobiilimaksaminen

2. Mobiilimaksut

Mobiilimaksut pitävät toista sijaa suosituimpien maksutapojen joukossa ja vuonna 2023 25 % asiakkaista valitsi maksutavakseen mobiilimaksun. Mobiililompakkojen käyttäjistä suurin osa valitsi maksutavakseen MobilePayn.

Mobiilimaksujen suosio on moninkertaistunut viimeisen parin vuoden aikana, sillä vielä vuonna 2018 alle 2 % asiakkaista maksoi ostoksensa mobiilimaksulla. Mobiilimaksujen suosio on noussut tasaisesti vuosien aikana – merkittävä käännekohta saavutettiin elokuussa 2021, kun mobiilimaksut nousivat toiseksi suosituimmaksi maksutavaksi ensimmäistä kertaa ohittaen korttimaksut.

Mobiilimaksujen merkitys on noussut viime vuosina merkittävästi, kun verkko-ostaminen on siirtynyt yhä enemmän mobiililaitteille. Mobiilimaksujen etuna on niiden helppous: asiakas voi maksaa ostoksensa muutamalla klikkauksella ilman verkkopankki- tai korttitietojen syöttämistä. Mobiilimaksujen tarjoaminen voikin parantaa asiakkaan ostokokemusta huomattavasti ja sitä kautta nostaa myös verkkokaupan konversiota.

Maksukortit

3. Maksukortit

Korttimaksut on kolmanneksi suosituin maksutapa suomalaisten asiakkaiden keskuudessa ja vuonna 2023 Visma Payn kautta maksaneista asiakkaista 15 % maksoi ostoksensa verkossa kortilla.

Maksukortteja ovat pankkikortit (debit) ja luottokortit (credit). Suuri osa luottokorteista on yhdistelmäkortteja, joissa on sekä debit- että credit-kortin ominaisuudet samassa.

Luottokortilla maksamisessa etuna on se, että ostoksille saa usein kortinmyöntäjän tarjoaman lisäturvan ja ongelma- tai väärinkäyttötilanteissa asiakas voi hakea rahoja takaisin kortinmyöntäjältä. Esimerkiksi lentolippujen ostamisessa kannattaa hyödyntää luottokorttia, sillä se suojaa matkanjärjestäjän peruutuksissa tai lentoyhtiön konkurssitilanteessa.

Korttimaksamisessa voidaan hyödyntää myös maksukorttien tallentamista. Maksutiedot voidaan tallentaa tietoturvallisella tavalla tokenisointia hyödyntäen. Tokenisoituja kortteja voidaan hyödyntää toistuvaismaksuissa, kuten kuukausiveloitteisissa palveluissa: maksu veloitetaan automaattisesti asiakkaan kortilta, eikä asiakkaan tarvitse joka kuukausi syöttää kortin tietoja uudelleen.

Alisa lasku

4. Lasku ja osamaksu

Lasku- ja osamaksupalvelut ovat neljännellä sijalla suosittujen maksutapojen joukossa. Laskun ja osamaksun osuus kaikista maksuista on pysynyt jokseenkin samana viimeisten vuosien aikana, mutta yrityslaskun osuus lasku- ja osamaksutavoista on kasvanut. Lisäksi laskulla maksavien asiakkaiden keskiostos on suurempi kuin muilla maksutavoilla.

Laskua ja osamaksua suositaankin erityisesti suuria ostoksia tehdessä tai kun verkkokauppa ei ole asiakkaalle entuudestaan tuttu. Laskun etuna on se, että asiakas voi vastaanottaa tilaamansa tuotteen ensin ja maksaa laskun vasta sen jälkeen, mikäli hän päättää pitää tilauksen. Osamaksu taas antaa joustoa erilaisiin elämäntilanteisiin ja mahdollistaa myös suurempien hankintojen tekemisen.

Vuonna 2021 Visma Payn maksutapavalikoima kasvoi Alisa Pankin lasku- ja osamaksutavoilla. Visma Pay -kauppiaat voivat tarjota kuluttaja-asiakkaille kulutonta ja korotonta Alisa Laskua ja yritysasiakkaille Alisa Yrityslaskua.

Mitä maksutapoja verkkokaupassa kannattaa tarjota?

Useiden eri maksutapojen tarjoaminen verkkokaupassa on ennen kaikkea hyvää asiakaspalvelua. Lisäksi asiakkaasi myös todennäköisesti ostaa sinulta eikä kilpailijaltasi, jos kaupallasi on tarjota juuri hänelle mieluisa maksutapa. Mikäli siis haluat tarjota ensiluokkaisen ostokokemuksen asiakkaillesi, varmista, että tarjoat kaikki suosituimmat maksutavat verkkokaupassasi.

 

Visma Pay tarjoaa seuraavat maksutavat verkkokauppaan yhdellä sopimuksella:

  • Verkkopankit: Nordea, OP, Danske Bank, Säästöpankki, Oma Säästöpankki, S-Pankki, POP Pankki, Aktia, Handelsbanken ja Ålandsbanken
  • Maksukortit: Visa, Visa Electron ja Mastercard (American Express erillisellä sopimuksella)
  • Mobiilimaksaminen: MobilePay, Siirto ja Pivo
  • Lasku- ja osamaksu: OP Lasku ja Alisa Lasku kuluttajille sekä Alisa Yrityslasku

 

Ota verkkokaupan maksutavat käyttöösi!

Haluatko kuulla lisää verkkokaupan maksutavoista?

Verkkomaksamisen asiantuntijamme vastaavat mielellään askarruttaviin kysymyksiinne.

Voit myös varata maksuttoman esittelyn uudelle kauppiaalle, jos haluat tutustua lisää Visma Payn maksuratkaisuun. Varaa esittely >