Choose language

Verkkomaksaminen Suomessa – Suuria muutoksia vain viidessä vuodessa

Maksumarkkinassa on tapahtunut suuria muutoksia ja tässä artikkelissa vertaillaan vuosien 2018, 2020 ja 2023 maksamisen trendejä.

Mies mobiililaitteella Suomen luonnossa

Mobiilimaksaminen on yleistynyt viimeisten vuosien aikana

Maksumarkkinassa on tapahtunut suuria muutoksia viimeisen viiden vuoden aikana. Tässä kirjoituksessa tulemme vertailemaan verkkomaksamista vuosilta 2018, 2020 sekä 2023. Kun seuraamme näiden vuosien maksumarkkinan trendejä, voimme havaita selvän nousun mobiilimaksamisessa. Mobiilimaksaminen on noussut yhä enemmän pinnalle, sillä vietämme puhelimilla yhä enemmän aikaa ja puhelimista löytyykin esimerkiksi lompakko-ominaisuudet.

Viimeisten vuosien aikana perinteiset kivijalkaliikkeet ovat löytäneet tapoja toimia verkossa. Kivijalkaliikkeet ovat tuoneet verkkokauppojen muodossa kotiin ne palvelut, jotka ovat ennen olleet vain fyysisiä. Tätä muutosta on vauhdittanut muun muassa korona. Loistavana esimerkkinä on ruoan verkkokauppa. Kun vertaamme viisi vuotta taaksepäin, on ruuan ostaminen verkosta helpottunut huomattavasti. Myös esimerkiksi erilaiset tapahtumat ja koulutukset ovat nyt helposti verkossa saatavilla.

Palveluiden ostaminen verkossa on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana. Palveluille on enemmän kysyntää, joka on huomattavissa myös verkkomaksujen puolella. Verkkokauppiaat ovat siirtäneet liiketoimintaansa yhä enemmän verkkoon ja jopa luoneet täysin uudenlaisia palvelukonsepteja.

Kuluttajien maksutottumukset muutoksessa

Perinteisesti verkkopankkimaksutavat ovat olleet Suomessa suosituin maksutapa. Verkkopankkimaksutapojen etuna on niiden tuttuus ja turvallisuus. Verkkopankit maksutapana ovat olleet pienessä laskussa viimeisten viiden vuoden aikana ja ne ovat selvästi menettäneet osuuttaan helpoille mobiililompakoille.

Verkkomaksutapojen muutokset

Mobiilimaksutapojen ja verkkopankkien lisäksi Visma Paylla on useita muita maksutapoja, yhdellä sopimuksella.

Verkkopankeilla maksettiin vuonna 2018 vielä 75,5 % kaikista Visma Payn maksutavoista. Vuonna 2023 luku oli vastaavasti 47 %. Mobiililompakkomaksutavat ovat taas kasvaneet suuresti tuona ajanjaksona. Vuonna 2018 mobiililompakoilla maksettiin 1,93 % kaikista Visma Payn maksutavoista, mutta vuonna 2023 mobiililompakoilla maksettiin jo 25 % kaikista Visma Payn maksutavoista. Voidaan siis nähdä, että verkkopankit ovat menettäneet osuuttaan mobiililompakoille.

vinkkilamppu

Vuonna 2023 jopa neljännesosa kaikista Visma Payn maksutapahtumista maksettiin mobiililompakoilla.

Mobiilimaksutapoja ovat MobilePay, Pivo ja Siirto.

Visma Payn suosituimmat maksutavat

Kun puhutaan yksittäisistä maksutavoista, kuten MobilePay tai Osuuspankin verkkomaksupainike, voidaan todeta, että Visma Payn suosituin yksittäinen maksutapa on MobilePay. MobilePay ohitti 2022 loppuvuodesta tutun ja turvallisen Osuuspankin verkkomaksupainikkeen. MobilePayn suosion takaa ehdottomasti helppo maksaminen ja maksamisen voi mobiililla toteuttaa missä tahansa, joka on suuri etu verkkomaksamisen maailmassa.

Tulevaisuudessa voidaan nähdä yhä laajempaa kasvua mobiililompakoilla maksamisessa. 

Haluatko kuulla lisää?

Verkkomaksamisen asiantuntijamme auttavat mielellään.